środa, 13 kwietnia 2011

Notatki kulinarne

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli.
Jako że ostatnio brakuje w naszym otoczeniu kulinarnych odkryć Ameryki, inspiracji trzeba było szukać gdzie indziej. Pomocy, z całkiem niespodziewanej strony, udzieliła Julia Hartwig w swojej książce "Dzienniki amerykańskie", opisującej jej pobyt w USA w latach 1970-1974. Choć z tak dawna wyciąga ku nam ręce polska poetka w swoim przekazie, wiele (o ile nie większość) jej obserwacji wydaje się trafna i aktualna.
A zawsze aktualnie na pewno pozostają przepisy kulinarne. Oto jeden z nich. Bardzo krótki i przez to urzekający.

Sałatka Lei ze Święta Dziękczynienia

"U Lei jadłam (...) wspaniałą sałatką 
z krojonej pomarańczy 
z talarkami słodkiej hiszpańskiej cebuli". 


-
Julia Hartwig, Dzienniki amerykańskie
wyd. PIW, Warszawa 1980
s. 171-172


-
zdj. pochodzi stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz